Bli biodlare

Här är våra bästa tips för inför kommande biodling:

Gå grundkurs, det är många praktiska moment i samband med biodling det räcker därför inte med enbart teori och inte heller kortkurs. Tänka på att välja en kurs som följer biåret där olika säsongshändelser beaktas  under året.

En biodlare behöver ha gott om tid på sommaren eftersom det är binas högsäsong. Var observant på binas utrymme. De växer till snabbt i styrka under den tidiga sommaren. Välj en vacker dag, det är bästa tillfället att gå in och störa i bikupan. Bina är ute och flyger när det är vackert väder och  därför mycket färre  bin i kupan.

Du behöver ha gott om utrymme för att lagra extralådor med ramar, slungutrustning mm mm samt ett mussäkert kallförråd. Det kan bli tungt och stressigt, så att ha familjens stöd är värdefullt.

Val av biras. På Södertörn har de flesta Carnica-bin, så om ni håller er till den rasen är förutsättningarna goda för samverkan med traktens biodlare. Genom samma ras i bygden minskas risken för blandras som ger mindre snälla bin, vilket uppstår efter några generationer, kanske redan samma sommar… Carnicabiet är ett vinterhärdigt bi avlat på fromhet, svärmtröghet och städ-iver.Om ni känner att ni kanske inte kommer få tillräckligt med tid, så vänta med bikurs och inköp av bin, till ett annat år. Honungsbin är domesticerade, ”förtamade” och behöver biodlarens hjälp bl a mot sjukdomar vi har nu som inte fanns för 100 år sen, så vi kan/får inte överge dem.

Efter grundkurs, gå med i vår biodlarförening om du har/skaffar bin på södertörn. Där får du hjälp genom samarbete och fortsatta fördjupningar i sjukdomsbehandlingar och biodlingstekniker.

Hjärtligt välkommen till Södertörns biodlare!