Södertörns Biodlare, en förening med anor från 1926. Ny ordförande sedan årsmöte nov 2022 är Anders Larsson. Vi är en ideell, SBR-ansluten, biodlarförening på Södertörn. Vi vill verka för binas och biodlarnas bästa genom träffar och föreläsningar som föreningen ordnar. Styrelsen verkar utan ekonomisk ersättning. Vi hänvisar också våra medlemmar till distriktets aktiviteter och till grund- och fortsättningskurser via Studieförbundet Vuxenskolan.
Vi verkar för att ha samma biras: Carnicabiet, vinterhärdig biras som dominerar på Södertörn. Carnicabiet avlas på fromhet. Ekologisk sjukdomsbekämpning är en prioritering. Tänk på att bin i ett tättbebyggt område ställer högre krav på biodlaren. Det kan finnas personer i närområdet som har allergi eller är rädda för insekter.
Vår bigård är belägen på Berga, Berga Naturbruksgymnasiums marker. Bigården har en bod med redskap (du har möjlighet att låna redskap ex oxalsyreförångare) som föreningen disponerar. Vi har också bin som sköts och ägs av en förenings medlem. På bigården träffas vi ngn gång under vår/försommar och höst.
Några exempel aktiviteter vi hade under biåret 2023
I mars hade vi vår första föreningsträff. Freddy Duwe biodlare från Tumba höll föredrag och delade med sig av sin erfarenhet som mångårig biodlare. Vi fick en intressant och givande kväll där föreningen bjöd på fika. Nu ser vi fram emot nästa aktivitet!
I Juni hade vi en föreningsträff på Bi gården Berga. Christoffer Arvidsson visade sina bin och vi pratade bl.a om svärmförebyggande åtgärder, hur man delar ett samhälle och gör avläggare, sjukdomar m.m. Vädrets makter stod oss bi och vi fikade i gröngräset.
Den 26 september var ämnet ”Biodlarens hälsa” en allmänläkare höll i presentationen som berörde allergi vid bistick och information om hur man ska handla vid en allergisk reaktion. Andra föreningar var inbjudna till mötet och vi bjöd på fika till samtliga. En film från presentationen finns att ta del av: www.medicininstruktioner.se
I november hade vi årsmöte samt honungsprovning. Samtliga var godkända och honungen höll god kvalité.