Bitillsyn

Södertörns Biodlare

 

 

Bitillsynsmän i vår region:
Nynäshamn Kommun Kristoffer Arvidsson 070 756 41 40, Huddinge, Haninge och Farsta Owe Björkman sms 073 585 50 85.

Biodlingen i Sverige regleras av lagstiftning som främst syftar till att minska bisjukdomar och kvalitetssäkra produktionen och saluföringen av honung. Ansvarsskyldigheterna regleras också i SBRs författningar. Se tidigare text om Bihusesyn.

Länsstyrelsen i Stockholm ansvarar för bitillsynen i länen Stockholm,  Gotland, Södermanland, Uppsala och Västmanland. Läs mer här.

Förebyggande, diagnostiserande och rådgivande bitillsyn göres för att hålla våra bin friska
Bitillsynen bekostas av Länsstyrelsen. Alltså kostnadsfri för biodlaren. Vanvård eller missuppfattningar kring sjukdomsbehandlingar kostar bimassa, material, tid, pengar och risk för smittospridning.

Vid köp av samhällen/drottningar/biredskap, tänk på att bin, biredskap och arbetsmateriel kan bära på smitta. Din bitillsynsman vet mer -fråga före köp, och ta inte in riskfyllt material i din hembygd! Länk till webbsida där alla utbrott av amerikansk yngelröta i Sverige kontinuerligt läggs upp.

Anmäl uppställningsplats! En  direktlänk som gäller för Sthlm. Tänk på att anmäla uppställnings plats när du flyttar bisamhällen till annan plats.  Alternativt kan man skriva ut en pappersblankett som skickas till: Länsstyrelsen Bitillsyn, Att:Enheten för lantbruk och livsmedel, Box 22067, 104 22 STOCKHOLM

Biodlarens uppgiftsskyldighet SJVFS 2002:46 Saknr Y 12 50 § Innehavare av bisamhälle skall i anmälan till länsstyrelsen vart tredje år räknat från år 1994 senast  den 31 mars uppge var bisamhälle är stadigvarande/tillfälligt uppställd. Den som startar eller övertar biodling skall göra anmälan enligt första stycket när verksamheten påbörjas. Alla biodlare har anmälningsplikt om uppställningsplats  av bisamhällen och när de upptäcker följande i sina bikupor: Amerikansk yngelröta, Lilla kupskalbaggen och Tropilaelaps-kvalstret. Vid osäkerhet kontakta aktuell bitillsynsman. Läs mer

Vaxkakor och vaxavfall får utan tillstånd flyttas för omsmältning under tiden 1 oktober– 31 mars. Mer om vax här.

Förvara bikupor som inte längre används så att bin inte kommer åt dem. Detsamma gäller honung, bivax och redskap som det kan finnas honungs/vaxrester på.

Om ett bisamhälle har dött och du inte kan ta hand om det direkt måste du göra så att inte andra bin kan komma in i bikupan där det döda bisamhället finns. Ring bitillsynsmannen om du misstänker sjukdom enl bisjukdomslagen.